Digital Blog
Ορισμός τεχνητής νοημοσύνης και βασικά της στοιχεία

Ορισμός τεχνητής νοημοσύνης και βασικά της στοιχεία

Ο ορισμός της τεχνητής νοημοσύνης και τα βασικά της στοιχεία

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας τομέας της επιστήμης που ασχολείται με την κατασκευή υπολογιστών και μηχανών που μπορούν να συλλογιστούν, να μάθουν και να ενεργήσουν με τέτοιο τρόπο που κανονικά θα απαιτούσε ανθρώπινη νοημοσύνη ή που περιλαμβάνει δεδομένα των οποίων η κλίμακα υπερβαίνει αυτή που μπορούν να αναλύσουν οι άνθρωποι.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα ευρύ πεδίο που περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της επιστήμης των υπολογιστών, της ανάλυσης δεδομένων και της στατιστικής, της μηχανικής υλικού και λογισμικού, της γλωσσολογίας, της νευροεπιστήμης, ακόμη και της φιλοσοφίας και της ψυχολογίας.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο για επιχειρηματική χρήση, το AI είναι ένα σύνολο τεχνολογιών που βασίζονται κυρίως στη μηχανική μάθηση και τη βαθιά μάθηση, που χρησιμοποιούνται για ανάλυση δεδομένων, προβλέψεις και προβλέψεις, κατηγοριοποίηση αντικειμένων, επεξεργασία φυσικής γλώσσας, προτάσεις, έξυπνη ανάκτηση δεδομένων και πολλά άλλα.

Τύποι τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οργανωθεί με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τα στάδια ανάπτυξης ή τις ενέργειες που εκτελούνται.

Για παράδειγμα, τέσσερα στάδια ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης αναγνωρίζονται συνήθως.

  1. Reactive machines: Περιορισμένη τεχνητή νοημοσύνη που αντιδρά μόνο σε διαφορετικά είδη ερεθισμάτων με βάση προ-προγραμματισμένους κανόνες. Δεν χρησιμοποιεί μνήμη και επομένως δεν μπορεί να μάθει με νέα δεδομένα. Το Deep Blue της IBM που κέρδισε τον πρωταθλητή σκακιού Garry Kasparov το 1997 ήταν ένα παράδειγμα αντιδραστικής μηχανής.
  2. Περιορισμένη μνήμη: Η πιο σύγχρονη τεχνητή νοημοσύνη θεωρείται περιορισμένη μνήμη. Μπορεί να χρησιμοποιήσει τη μνήμη για να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου με την εκπαίδευση με νέα δεδομένα, συνήθως μέσω ενός τεχνητού νευρωνικού δικτύου ή άλλου μοντέλου εκπαίδευσης. Η βαθιά μάθηση, ένα υποσύνολο της μηχανικής μάθησης, θεωρείται τεχνητή νοημοσύνη περιορισμένης μνήμης.
  3. Theory of mind: Theory of mind AI δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά η έρευνα είναι σε εξέλιξη για τις δυνατότητές της. Περιγράφει την τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να μιμηθεί το ανθρώπινο μυαλό και έχει ικανότητες λήψης αποφάσεων ίσες με αυτές ενός ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης και της μνήμης συναισθημάτων και της αντίδρασης σε κοινωνικές καταστάσεις όπως θα έκανε ο άνθρωπος.
  4. Αυτογνωσία: Ένα βήμα πάνω από τη θεωρία του μυαλού AI, η αυτογνωσία AI περιγράφει μια μυθική μηχανή που έχει επίγνωση της ύπαρξής της και έχει τις διανοητικές και συναισθηματικές δυνατότητες ενός ανθρώπου. Όπως η θεωρία του μυαλού AI, έτσι και η αυτογνωσία δεν υπάρχει επί του παρόντος.

Ένας πιο χρήσιμος τρόπος για την ευρεία κατηγοριοποίηση των τύπων τεχνητής νοημοσύνης είναι το τι μπορεί να κάνει το μηχάνημα. Όλα αυτά που σήμερα ονομάζουμε τεχνητή νοημοσύνη θεωρούνται τεχνητή «στενή» νοημοσύνη, καθώς μπορεί να εκτελέσει μόνο στενά σύνολα ενεργειών με βάση τον προγραμματισμό και την εκπαίδευσή του. Για παράδειγμα, ένας αλγόριθμος AI που χρησιμοποιείται για ταξινόμηση αντικειμένων δεν θα μπορεί να εκτελέσει επεξεργασία φυσικής γλώσσας. Η Αναζήτηση Google είναι μια μορφή στενής τεχνητής νοημοσύνης, όπως και τα προγνωστικά αναλυτικά στοιχεία ή οι εικονικοί βοηθοί.

Η τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI) θα ήταν η ικανότητα μιας μηχανής να «αισθάνεται, να σκέφτεται και να ενεργεί» ακριβώς όπως ένας άνθρωπος. AGI δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Το επόμενο επίπεδο θα ήταν η τεχνητή υπερνοημοσύνη (ASI), στην οποία η μηχανή θα μπορούσε να λειτουργεί με όλους τους τρόπους ανώτερους από έναν άνθρωπο.

Πηγή:

https://cloud.google.com/learn/what-is-artificial-intelligence

Tags :